Yurtdışı Vekaletname Düzenletme Başvurusu Türkiye Cumhuriyeti Temsilcilikleri tarafından yapılabilen bir işlemdir.
Noterlik Kanunu ile belirlenen kurallar dahilinde dış temsilcilikler tarafından vekaletname düzenlenebilmektedir, Vekaletname veren kişinin şahsen başvurması , geçerli pasaport beyan etmesi , geçerli ve tc kimlik numarası içeren kimliğinin aslını beyan etmesi gerekmektedir.
Vekaletname veren kişinin yasal yollarla yurtdışında bulunuyor olması gerekmektedir. Gayrıresmi yollarla veya kaçak olarak yurtdışında bulunan kişilerin işlemleri yapılamamaktadır.
Yabancı ülke mavi kart , yeşil kart, sürekli oturum , vatandaşlık gibi hakları bulunan kişilerin bu durumu belgeleyecek belgeyi de götürmeleri gerekmektedir.
Gayrımenkul ve tapu işlemleri alım satım , araç alım satımı , boşanma gibi vekaletnamelerde 2 adet güncel vesikalık fotoğraf talep edilmektedir.
Vekil verilecek kişilerin isim soyisimleri ikamet adresleri ve tc kimlik numaraları hazır durumda bulundurulmalıdır.
Ayrıca vekaletnameye konu gayrımenkul ise tapu fotokopisi , banka hesabı ise tüm hesap bilgileri , araç ise ruhsat bilgileri gibi tüm detay bilgilerinin dayanak belgeleri bulundurulmalıdır.
Türkiyede kurulu şirketler ile ilgili vekaletname düzenlenecekse şirket vergi levhası , imza sirküleri ve yetkiyi belirten kuruluş gazetesi ve şirket kaşesinin bulundurulması gerekmektedir.
Ayrıca dış temsilciliklerin gerekli görmesi durumunda ek bilgi ve belge talep etmesi sözkonusu olabilmektedir.
Vekaletname düzenleyecek kişinin Türkçe okur yazar olması ve yaşlılık yada hastalık sonucu işitme konuşma veya akli muhakeme becerilerinin yerinde olması beklenmektedir. Gerekli durumlarda vekaletname verebileceğine dair sağlık raporu talep edilebilmektedir.
Vekaletnamenin hukuki konularda veya bir dava ile ilgili avukat a verilmesi halinde avukatın isim soyismi baro kayıt bilgileri ve ofis adresinin beyan edilmesi gerekmektedir.
Internet erişiminin yaygın olduğu ve ekonsolosluk sisteminin aktif olarak kullanılabildiği Dış temsilciliklerde Yurtdışı Vekaletname Düzenletme Başvurusu aynı gün işleme alınarak neticelendirilebilmektedir, online sistem bulunmayan temsilciliklerde belge kontrolü faks vb sistemler ile yapıldığı için vekaletnamenin oluşturulması birkaç gün sürebilmektedir.
Vekaletnamenin ihtiyaç duyulabilecek süre dahilinde süreli verilmesi ve vekil edilen kişinin ilgili konuda tam temsil hakkının bulunacağının düşünülerek güven duyulan kişilerin vekil tayin edilmesi gerekmektedir.
Yurtdışı vekaletname başvurusu yapmak için önce eKonsolosluk sisteminden bulunduğunuz yere hizmet sunan dış temsilcilikten randevu alarak randevu gün ve saatinde şahsen dış temsilcilikte bulunmanız gerekmektedir. Yurtdışı Vekaletname Düzenletme Başvurusu için https://www.konsolosluk.gov.tr/Procedure/ShowProcedureDetail/?procedureId=6&procedureDetailId=79
sayfasını ziyaret ederek randevu kaydınızı oluşturunuz.
Yurtdışı Vekaletname Düzenletme Başvurusu hizmeti noterliklerde olduğu gibi değerli kağıt ve noterlik ücretleri ödenmesini gerektiren hizmetlerdir. Dış temsilciliklerin bulunduğu ülkelere göre farklılık göstermekte olup 40$ 50$ – 40€ 50€ gibi tutarların ödenmesi gerekmektedir. Vekaletin kapsamına , vekil edilen kişilere göre bu rakam değişkenlik göstermekte ve artabilmektedir. Özellikle dayanak belgeleri çok sayfa ve kelime içeren , çok detaylı düzenlenen vekaletnamelerin ücretleri noterliklerde olduğu gibi daha yüksek rakamlara da çıkabilmektedir. Vekaletname ücreti sistem tarafından otomatik olarak belirlenmektedir ve dış temsilciliklerde ilgili ülke para birimi olarak ödenmesi gerekmektedir. Bazı dış temsilcilikler yalnızca banka kanalı ile ödeme kabul edebilmektedir. Vekaletname günü ilgil ülke para birimi ile gerekli miktar nakit veya Türk Lirasının dolaşımda olduğu ülkelerde Türk Lirası tutarını üstünüzde bulundurmayı unutmayınız. Kredi kartı ile ödeme kabul edilmemektedir.