Pasaport ve Harç bedelleri her yıl TC Maliye Bakanlığınca belirlenir ve resmi gazetede yayınlanır.
02.04.2018 sonrasında pasaport düzenleme işlemleri TC Nüfus dairelerinde yapılmaya başlanmıştır fakat pasaport harç ve defter bedellerinin yatırılma sistemi değişmemiştir. Bu sebeple pasaport randevunuzdan en az 1 gün önce pasaport harç ve defter bedellerini ayrı dekontlarla ve küsüratlarına dikkat ederek , kendi adınız ve tcnizin yazıldığına emin olarak aşağıdaki tutarlara göre yatırınız ve dekontlarının mühürlü ve imzalı kopyasının nüfus dairesinde alınacağını unutmayınız. Islak imza ve mühür olan kopyayı yanınıza aldığınızdan emin olunuz, alt nüshalar ve fotokopi kabul edilmemektedir.
Tüm pasaport sahipleri eşit ve sabit olan pasaport defter bedeli ve harç bedeli öderler, pasaport defter bedeli sabittir ama harç bedeli pasaport süresine göre değişiklik gösterir, pasaport süresi uzadıkça yıllık harç bedeli bir miktar düşmektedir.
2024 yılı Pasaport Harç ve Defter Bedelleri aşağıdaki biçimdedir ;
Pasaport Defter Bedeli : 790,00 TL
6 Aylık Pasaport Harç Bedeli = 1.639,30 TL
1 Yıllık Pasaport Harç Bedeli = 2.396,60 TL
2 Yıllık Pasaport Harç Bedeli = 3.912,60 TL
3 Yıllık Pasaport Harç Bedeli = 5.558,30 TL
4- 10 Yıllık Pasaport Harç Bedeli = 7.833,00 TL
2024 yılı Pasaport Harç ve Defter Bedelleri Toplamları Aşağıdaki biçimdedir.
6 Aylık Pasaport Harç ve Defter Bedeli Toplam Maliyeti = 2.429,30 TL
1 Yıllık Pasaport Harç ve Defter Bedeli Toplam Maliyeti = 3.186,60 TL
2 Yıllık Pasaport Harç ve Defter Bedeli Toplam Maliyeti = 4.702,60 TL
3 Yıllık Pasaport Harç ve Defter Bedeli Toplam Maliyeti = 6.348,30 TL
4- 10 Yıllık Pasaport Harç ve Defter Bedeli Toplam Maliyeti = 8.623,00 TL
Toplam pasaport bedeli defter bedeli ve ilgili süre tutarındaki harç bedeli toplamı olarak hesaplanmaktadır.
Uzun süreli kullanım düşünülüyorsa en ekonomik olan 10 yıllık süreli harç ödemesi yapmaktır.
Ödemeler TC Maliye Bakanlığı defterdarlık ve veznelerinde ve anlaşmalı bankalarca alınmaktadır. Bazı bankalar kendi uygulamaları gereği ek işlem ücretleri alabilmektedir.
Dekont üzerinde TC kimlik numarası ve başvuru sahibinin adı ve soyadı bulunmalıdır, Ayrıca ödemeler kuruş kısmı dahil net ve doğru ödeme tutarı bulunan ayrı ayrı pasaport defter bedeli ve pasaport harç bedeli 2 adet dekont şeklinde ödeme yapılmalıdır, toplam bedel tek bir işlem ile yatırılmamalıdır, bu bedeller farklı başlıkta ödenen tutarlar olduğu için 2 ayrı para yatırma işlemidir ve 2 ayrı dekont bulunur. Tutarları tam net ve doğru biçimde olmalı ve her iki dekonttada ödeme yapan başvuru sahibinin adı soyadı ve TC numarası eksiksiz biçimde bulunmalıdır. Ödeme kabul eden memurun alındı kaşesi basması ve ıslak imza atmasa gerekmektedir. Başvuru esnasında yalnız dekont asılları işlem görmektedir, pasaport başvuru randevusuna giderken dekont asıllarını yanınıza almayı unutmayınız. İnternet veya telefon bankacılığı ile bu işlemleri yapmanız önerilmez.
Pasaport Defter Bedeli ve Pasaport harç bedeli alma konusunda yetkili olan bankalar Akbank , Albaraka Türk Katılım Bankası ,Alternatif Bank
Anadolubank ,Bank Asya ,Denizbank ,BurganBank ,Finansbank ,Fortisbank ,Garanti Bankası ,HSBC Bank ,ING Bank ,Kuveyt Türk Katılım Bankası Şekerbank ,,T.C. Ziraat Bankası ,Tekstilbank ,TurkishBank, Turkland Bank ,Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye Finans Katılım Bankası ,Türkiye Halk Bankası ,Türkiye İş Bankası ,Türkiye Vakıflar Bankası , Yapı ve Kredi Bankası dır. (Çok nadiren bankaların anlaşmaları bitmekte veya sistemsel sorun / çalışma sebebi ile işlemde sorun olabilmektedir). Yatırılacak tutarlar yalnızca 1 defa işlem göreceği için en rahat ve uygun yerden başuvurudan önceki günlerden birinde ödenmesi önerilmektedir, başvuru esnasında ödemenin sistemde görünmesi gerektiği için ödemenizi pasaport randevu yani pasaport başvuru gününden önceki günlerde yapmanız önerilmektedir.