Seyahat Öncesi Sağlık Kontrolleri

Seyahata çıkmadan önce ilk yapılması gereken seyahat esnasında yaşayabileceğiniz belirgin yada gizli bir sağlık riskinizin olup olmadığıdır. Bu noktada tüm fiziki aktiviteleri zorlanmadan yapıyor olsanız bile bir hekime müracat ederek kalp atış ve kalp ritminizin düzenini , akciğer hareketlerinizi ve kan basıncınızın kontrol edilmesi yerinde olacaktır. Bir hekim tarafından kalp akciğer ve tansyonunuzun kontrol edilmesi bile olası risklerin yarı yarıya azalmasına olanak verebilir.

Kendi kendinizi test etmeniz açısından normal konuşabildiğiniz bir tempoda 3000 – 5000 adım arası yani 2 km den uzun bir yürüyüşü hiç dinlenmeden tamamlayabildiğinizi , asansör kullanmadan 5 kat yüksekliğe kadar çıkabildiğinizi kontrol ediniz. Ayrıca istirahat halindeyken dakikada 30 defadan az nefes aldığınızdan emin olunuz. Bu belirttiğimiz 3 konu genel olarak her sağlıklı ve çok ileri yaşta olmayan kişi için temel kendi kendine sağlık durumu değerlendirmesi için yapılabilecek aktivitelerdir. Tabi bunları yapabiliyor olmanız tam sağlıklı olduğunuz anlamına gelmez, rutin sağlık kontrollerinizi ve muayenelerinizi ve tedavilerinizi sürdürerek sağlığınız ile ilgili durumunuzu hekimlere danışmanız gerektiğini unutmayın.

En büyük sağlık sorunlarını bana birşey olmaz diyenlerin yaşadığını unutmayınız.

Seyahat öncesinde son gün ve son ana bırakmadan genel bir checkup yaptırarak sağlığınızın tam olarak yerinde olduğundan emin olunuz, en ufak tereddüt ile yolculuğa çıkmayınız. Sadece uçak yolculuğu bile normal bir kişinin günlük stresinden 4 kat daha stresli bir durumdur, sınır güvenliği , ulaşım ve bilmediğiniz bir yerde bulunuyor olmak tatiller dahil tüm seyahatleri normal stres döngünüzün en az 2 katı olmasına sebebiyet verir. Stres her tür sağlık riskini ciddi boyutta artırmaktadır.

Sürdürmekte olduğunuz hiçbir tedaviyi aksatmayınız , tedavilerinizi tamamlayana kadar seyahate çıkmayınız. Tüm tedaviler belirli bir plan dahilinde yapılır ve o planlamanın tıbbi bir gerekçesi vardır, ertelenen tedaviler toplam tedavi planını ve tedavi hedefini etkileyebilmektedir. Hekiminize danışmadan seyahat planı yapmayınız.

Reçeteli tüm ilaçlarınızı seyahat süresi ve olağandışı durumlarda uzayabilme durumlarına karşı ihtiyatlı biçimde temin ediniz. Yurtdışında birçok ülke Türkçe yazılan reçeteleri onaylayarak ilaç satmamaktadır, bu sebeple tüm gerekli reçeteli ilaçları yanınıza alınız. Reçeteli ilaçların raporlarını da yanınıza alınız. Tedavi olduğunuz veya olağandışı durumda olmanız gerekebilecek durumları gösterir sağlık raporlarınızı yanınıza alınız.

Son 5 yılda yaptırmış olduğunuz tüm kan idrar tahili , radyolojik incelemeler ve geçirdiyseniz ameliyatlarınızı bildirir raporların tamamını elektronik ortamda erişebilir durumda tutunuz.

Diş muayenenizi son 6 ay içerisinde yatırmadıysanız diş hekiminden randevu olarak gerekli tedaviler varsa yaptırınız. İmplant vb tedavilerin orta dönemindeyseniz seyahate çıkmayınız. Dişleriniz ile ilgili herhangi bir işlem yaptırdıysanız seyahatinizi 15 gün kadar erteleyiniz.

Gözlük kullanıyorsanız bir yedek gözlük yanınıza alınız, lens kullanıyorsanız yinede bir gözlük yanınızda bulundurunuz. Lenslerinizi yeterli miktarda satın alınız, solüsyonunuzu bavulunuzda sızdırmaz çanta içerisinde taşıyınız.

Acil Durumlarda sağlık görevlilerine beyan edebilmek adına teşhis edilmiş önemli hastalıklarınızın takip ve tedavisini sürdüren hekimlerin iletişim bilgilerini liste olarak hazırlayınız. Teşhis edilmiş hastalıklarınızın Türkçe İngilizce Almanca Fransızca olarak isimlerini yazınız ve tedavisi için hangi ilacı ne dozda düzenli kullandığınızı yazınız. Kan Grubunuzu belirtiniz, Seyahate çıktığınız kişilerin isimlerini ve telefonlarını yazınız. Olası durumda aranacak yakınlarınızdan ingilizce bilenlerin telefonlarını listenize ekleyiniz.

Çok uluslu bir firmadan gittiğiniz ülkede tam kapsamlı geçerli olduğundan emin olduğunuz seyahat sağlığı sigortası yaptırınız.

Seyahat Esnasında dikkat edilmesi gereken sağlık kuralları

Sehatinizde bilmediğiniz ve ambalajlı olmayan sıvıları tüketmeyiniz, 3. dünya ülkelerinde restaurantlarda dahi suları kapalı şişe olarak isteyerek kendiniz açıp içiniz. Hiçbir koşulda ABD İngiltere Japonya Batı Avrupa gibi gelişmiş ülkeler haricinde hiçbir gıda yada içecek içerisinde buz koydurmayınız.

Kendinizi güvenli hissetmediğiniz ve güvenmediğiniz kişilerden uzak yerlerde ve kalabalık alanlarda bulununuz, Güvensiz ortamlara güvenilemeyecek kişilerle gitmeyiniz. Geceleri azami dikkatli olunuz.

Taze olmadığını düşündüğünüz kokusundan hoşlanlmadığınız gıdaları tüketmeyiniz.

Çiğ et süt balık ürünlerini tüketmeyiniz. Sokakta satılan gıdalardan uzak durunuz.

Cinsel temastan kaçının veya her çeşit tedbiri alarak cinsel ilişkide bulunun ve hiç zaman kaybetmeden sıcak su ve sabun ile çok uzun bir banyo yapın.

Sağlık kuruluşlarında kullanılan igne ve tıbbi malzemelerin tek kullanımlık olduğundan ve sizin nezaretinizde açıldığından emin olun. Güvenmediğiniz bir yerde tedavi olmayın ve Türkiye Cumhuriyetinin Dış Temsilcilikleri ile görüşerek yardım isteyin.

Haşere ve Kemirgenlere karşı dikkatli olun, hiçbir canlının sizi sokmasına yada ısırmasına müsade etmeyin.

Tatlı su bulunan göllerde hastalık riski tuzlu sulara göre çok fazladır, tatlı suda yüzme veya ıslanma durumunuz varsa alkollü dezenfektanlar kullanın , göz kulak ağız burnunuza girmemesini sağlayın, kıyafetlerinizi değiştirin ve banyo yapın.

Ormanlık alanlarda kapalı kıyafetler tercih edin, uzun çoraplar giyin ve sandalet gibi ayakkabılar kullanmayın. Kene bulunan ülkelerde iki uzun çorap giyip dış çorabı pantolonuzun üstüne kadar çekin, paçanızdan içeri kene vb girmesini büyük ölçüde engellemektedir.

Hiçbir yerde hiçbir kimsenin hiçbir kıyafetini giymeyin. Zorunlu giyilecekse buharlı ütü ile en az 4 5 dk ütüleyin veya yoğun buhar altında tutun veya en az 2 gün tam güneş altında açık havada bekletin.

Alerjileriniz varsa bilincinde olun antialerjik ilaçlarınız varsa yanınızda bulundurun , sağlık bilgileri listeinizde bu aleriye yer verin.

Yüksek korumalı güneş kremleri kullanın saat 11-16 arası güneşe azami dikkat etin. Güneş gözlüğü kullanın.

Dış temsilciliklerimizin yani konsolosluk ve elçiliklerin gittiğiniz ülkelerdeki telefonlarını ve adreslerini yanınızda kayıtlı bulundurunuz.

İlgili Yazılar