Sınır Kapısında vize uygulaması seyahat edilecek ülke ile pasaportuna sahip olunan ülke arasında bir diplomatik anlaşma ile bir ülke vatandaşının diğerine yalnızca pasaport ile ulaşmasını ve sınır kapısında bulunan vize merkezine şahsen müracat etmesi , gerekli belgeleri sağlaması , varsa ücretini ödemesi şartı ile vize verilmesi işlemine verilen isimdir. Adından da anlaşılacağı üzere sınır kapısı ülkeye giriş noktasını ifade etmektedir, sınır kapısında vize alabilecek ülkelerden gelen kişiler ülkeye girişte vizelerini alabilmektedir.
Sınır Kapısında vize almak nedir ?
Yukarıda belirttiğimiz gibi sınır kapısında vize anlaşması bulunan bir ülkeyeye seyahat edilirken ülkeye girişte vize alınması işlemine sınır kapısında vize alma işlemi denilmektedir.
Bu vizenin alınabilmesi için belirli şartlar talep edilebilmektedir. Genellikle talep edilen şartlar ;
- Dönüş tarihini ispat eder biletin sunulması.
- Kalınacak otel veya tesis rezervasyonunun sunulması.
- Seyahat Sağlığı Sigortasının sunulması.
- Ülkeye girişte belirli miktarda nakit para yada kredi kartı beyan edilmesi.
- Sınır kapısında vize tahhütnamesi imzalanması.
- Ülkeyi xxx gün içerisinde terk edeceğine dair beyanname imzalanması.
- Vize Harç tutarının ödenmesi
Sınırda Vize İşlemi Nasıl Yapılır ?
Sınırda vize işlemi ülkeye giriş noktalarında yapılmaktadır. Yani havaalanı uluslararası gelen yolcu terminali , Uluslararası Yolcu Varışı olan limanlar , karayolu ile ülke sınırıne giriş kontrol noktaları , Uluslararası Tren Garları gibi yurtdışından gelecek olan yolcuların ülkeye giriş yaptıkları yerlere sınır kapısı denilmektedir.
Sınır Kapılarında hem vize kontrolü , gümrük kontrolü , pasaport kontrolü , sağlık kontrolü ve güvenlik kontrolleri yapılmaktadır. Vize işlemi de yapan sınır kapılarında uluslararası yolculardan vize alacak olanlar belirli bir noktaya ulaşırlar ve vize başvurusu yaparlar. Buralar normal emniyet kontrol noktaları gibi görevlilerin bulunduğu alanlardır. Pasapor ve form ve taahütname gibi imzalanması gereken belgeler ve ücret ödemesi yapıldıktan sonra vizeniz pasaportunuza işlenir ve ülkeye giriş yapabilirsiniz.
Ülkeden ülkeye sınırda vize uygulamaları için farklılıklar bulunabilmektedir. Gerekli evraklar bir sonraki başlıkta listelenecektir.
Bu işlemi Türk yolcuların yurtdışına çıkışta aldıkları yurtdışı çıkış harç puluna benzetebilirsiniz. Bir noktadan basit bir vize işlemi yaparak 30 günlük turist vizesini varış havaalanına inişte alarak pasaport kontrolüne giriyorsunuz.
Hatta bazı ülkeler pasaport kontrolü esnasında vize uygulama işlemi yaparak prosedürü daha da kısa hale getirebilmektedir.
Kapıda Vize işlemi için gerekli evraklar
Kapıda vize uygulaması yapan onlarca ülkenin farklı prosedürleri var olabilmektedir , ihtiyatlı olması açısından %90 oranında yeterli belgeleri aşağıda listeliyoruz, siz seyahatinize göre ilgili ülkenin vize rejimini öğrenerek gerekli belgeleri yanınızda götürmeyi kesinlikle unutmayınız.
- Geçerli Çipli Pasaport ve en az 1 boş vize sayfası
- Pasaport Fotokopisi
- Vize Başvuru Formu
- Vize ücretini ödeyebilecek kadar nakit döviz
- Otel Rezervasyonu beyanı
- Tur ise tur seyahat planı
- Dönüş uçak bileti
- En az 3 tane güncel biyometrik fotoğraf
- Seyahat Sağlığı Poliçesi
- Nüfus Cüzdanı
- Araç Kiralanacaksa uluslararası geçerli ehliyet
- Banka hesap dökümü minimum 3 aylık
- Çalışma durumunu gösterir belge
- Türkiyedeki motorlu araç menkul ve gayrımenkul tapu ve ispatı belgeler
- Evlilik Cüzdanı
- Kamu görevlisiyse görev yazısı veya görev kimliği
Sınır Kapısında Türkiye Cumhuriyeti Pasaportuna vize veren ülkeler hangileridir ?
Aşağıda bilginize sunacağımız ülkeler bordo umuma mahsus Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu sahibi Türk Vatandaşlarına sınır girişinde turist vizesi verebilmektedir. Tüm ülkeler 30 gün vize sağlamaktadır, vize ile yalnızca turistik ziyaretler yapılabilmektedir , Menkul Gayrımenkul yatırımı , konut satınalma , ikamet izini , çalışma izini gibi izinlerin hiçbiri verilmemektedir. Yalnızca turistik geçici konaklama , seyahat izini vardır ve vize süresi bitmeden önce ülkeden ayrılınması zorunludur.
Aşağıda Türk Vatandaşlarına kapıda vize veren ülkeler listelenmiştir (dönemsel olarak anlaşmalar değişebilmektedir, güncel durumu araştırmadan seyahate çıkmayınız)
Hiçbir ülke çalışma , ticaret , geçiçi yada kalıcı oturum , sığınma , menkul ve gayrımenkul edinme , eğitim gibi izinler vermemektedir. Yalnızca turistik geziler ve alışverişler için Sınır kapısında vize verilmektedir.
Ülkelerin çoğu sınır kapısında şahsi başvuru ile vize verirken bir kısmı ise elektronik vize başvurusunu seyahat öncesinde şart koşabilmektedir. İlgili ülke şartlarını önce kendi konsolosluk veya dışişleri makamlarından daha sonra da https://www.mfa.gov.tr/turk-vatandaslarinin-tabi-oldugu-vize-uygulamalari.tr.mfa adresinde yer alan Dışişleri Bakanlığı Türk Vatandaşlarının tabi olduğu vize rejimleri sayfasından kontrol etmeniz faydalı olacaktır.
- Arjantin
- Arnavutluk
- Bağımsız Samoa
- Bahamalar
- Barbados
- Belarus
- Belize
- Bolivya
- Bosna-Hersek
- Botsvana
- Brezilya
- Brunei
- Dominika
- Dominik Cumhuriyeti
- Ekvator
- El Salvador
- Endonezya
- Esvatini
- Fas
- Fiji
- Filipinler
- Guatemala
- Güney Afrika Cumhuriyeti
- Gürcistan
- Haiti
- Honduras
- Hong Kong
- İran
- Jamaika
- Japonya
- Kamboçya
- Karadağ
- Katar
- Kazakistan
- Kenya
- Kırgızistan
- KKTC
- Kolombiya
- Komorlar Birliği
- Güney Kore
- Kosova
- Kosta Rika
- Kuveyt
- Kuzey Makedonya
- Lübnan
- Madagaskar
- Maldivler
- Malezya
- Meksika
- Moğolistan
- Moldova
- Nepal
- Nikaragua
- Umman
- Özbekistan
- Panama
- Palau Cumhuriyeti
- Panama
- Paraguay
- Peru
- Seyşeller
- Sırbistan
- Singapur
- Sri Lanka
- Suriye
- Şili
- Tacikistan
- Tayland
- Tayvan
- Tonga
- Trinidad-Tobago
- Tunus
- Tuvalu
- Türkmenistan
- Ukrayna
- Uruguay
- Ürdün
- Vanuatu
- Venezuella
- Yemen