Seyahat Öncesi Hazırlıklar

seyahat-kontrol-listesiSeyahatler genellikle Turistik amaçla yapılıyorsa keyifli zaman geçireceğiniz gezeceğiniz, eğleneceğiniz ve yeniden çalışma hayatına dönmeden önce enerji depolayacağınız küçük bir ödüldür. Seyahat Öncesi Hazırlıklar kimi zaman yorucu olsa da bu keyif için biraz yorulmak ve ön hazırlıklara önem vermek sonradan üzülmemek için alabileceğimiz en basit önlemdir. Seyahat Öncesi Hazırlıklar yaparken aşağıdaki noktalara dikkat ederseniz keyifli bir tatil yaşamak için aşağı yukarı her şeyi planlamış olacaksınız.

Seyahat öncesi yapılması gerekenler 

Zaman , Mekan ve Hava Koşulları ;

İlk önce seyahatinizin zamanını ve yerini düşünerek başlamanız gerekli, seyahatinizi yapacağınız dönemde gittiğiniz bölgenin hava durumu ve siyasi politik durumları artık incelemeden planlama yapmamanızı öneriyoruz. Özellikle mülteci trafiğinin geçtiği güzergahlardaki tatillerde tatsızlıklar yaşanabildiğini aklınızdan çıkarmayınız ve gideceğiniz dönemde gittiğiniz bölgedeki hava koşulları ve genel toplumsal koşulları yabancı kaynaklardan tercihen o ülkenin medyasından takip etmeniz çok önemlidir.

Bilet ve Konaklama rezervasyon ve Harcamaları ;

Seyahatinizden mümkün olan en erken dönemde uçak biletlerinizi ve konaklama rezervasyonlarınızı yapınız, Bilet alımı için yerli ve uluslarası biletleme sistemlerini ve konaklama arama motorlarını çoklu olarak değerlendiriniz, aynı havayolu ve aynı otelin farklı fiyatlamalar ile farklı sitelerde satışının yapıldığını unutmayınız. Bilet ve Konaklama alımı için güvenilir büyük siteleri tercih ediniz ve ayrıca gezinizi kaplayan tur alternatiflerini de incelemeyi unutmayınız, Tur operatörleri paket olarak konaklama alımı ve bilet alımı yaptıkları için genellikle daha avantajlı paketler sunabiliyor, Tur çıkışlarında vize ve sınır girişi prosedürleri çok daha pratik halledilebiliyor.

Vize İşlemleri;

Vize alımı gerektiren seyahatlerde ilgili ülkenin konsolosluk sitelerinden koşulları , ücretleri ve süreleri dikkatle okuyarak vize işlemlerinizi yapınız. Herhangi bir sorun yaşamamak adına vize danışmanlığı sağlayan şirketler ile de çalışmayı değerlendiriniz, hem profesyonelce tüm süreçlere hakim oldukları için gözünüzden kaçabilecek noktalara özen göstermektedirler , hemde vakit ayırmanız gereken işlemleri sizler için işleri gereği yaparlar hemde en önemlisi konsolosluklar sürekli işbirliği yaptıkları için onlara daha fazla esneklik gösterdiği için çok daha pratik çözümler oluşturabilirler.

Alışveriş ;

Seyahat için giyim alışverişlerinizi zıt dönemlerde yaparak indirim fırsatlarını yakalamaya çalışınız, örneğin yazlıkları kış başında , kışlıkları yaz başında alarak indirim fırsatlarını yakalama şansınızı artırın.

Sağlam bir bavul alın , Bavul Kimliğini doğru biçimde ingilizce doldurun;

Uluslararası şifreli kilitli bir bavul sahibi olun, bu bavullar şifreli olduğu için yalnızca yetkili güvenlik birimlerinde bulunan özel anahtarlar ile şifresiz olarak açılabilir , bu sayede bavulunuzun kilidi açılamaması durumunda tahrip edilme durumu ortaya çıkmaz ve yetkisiz kişilerce açılması önlenmiş olur. Bavul Kimlik kartına asetatlı kalemle güncel cep telefonu , güncel adres, güncel eposta adresi bilgilerinizi okunaklı ve ingilizce biçimde yazınız.

İlaçlar, Raporlar, Tedaviler;

Seyahatiniz süresince kullanacağınız ilaçları, acil durumda reçeteli ilaçlar alıyorsanız reçetelerini ve tedavileriniz ile ilgili gerekli tıbbi dökümanları yanınızda bulundurun. Yeterli doz ve miktarlarda olduklarını kontrol etmeyi unutmayın. Başdönmesi gibi sorunlar yaşıyorsanız uçak içi çantanız içerisinde gerekli ilaçları bulundurun.

Bankalar , Ödemeler ve Finansal işlemler ;

Bankalara yapacağınız ve seyahat döneminize rastlayan ödemelerinizi gitmeden yapın, Borsa Forex gibi yatırımlarınız varsa seyahat esnasında şok olmamak adına Likit Fon veya Vadeli mevduatlara dönüştürerek risksiz yatırım araçlarını tercih edin. Cep Telefonu , Su , Elektrik , Doğalgaz gibi temel gider faturalarınızı gitmeden ödeyin , döndüğünüzde sürpriz yaşamayın ve seyahatiniz esnasında iletişim kesintisi yaşamayın.

Elektronik Cihazlar , Şarj üniteleri , Hafıza Kartları;

Seyahatiniz esnasında gereksiz elektronikleri yanınıza almayın , kullanacağınız fotoğraf makinası , laptop , kamera , tablet ve cep telefonu türü cihazlarınızı yanınızda bulundurun, yazılımları ile alakalı güncellemeleri evinizde veya işinizde tamamlayın , gerekli yazılımlar varsa henüz buradayken kurulumunu yapın , navigasyon kullanıyorsanız ilgili ülke güncel haritasını temin edin , seyahat ile ilgili yazılım döküman vb elektronik dökümanları hazırlayın, gittiğiniz ülke voltajına uyumlu şarj cihazlarına sahip olduğunuzdan emin olun ve yanınıza almayı unutmayın , Fotoğraf ve Kamera cihazlarınızın hafıza kartlarından yedekli olarak yanınızda bulundurun. Pilli cihazlarınız için gerekli piller emin edin ve seyahatinize kadar buzdolabında saklayın. Tüm cihazlarınızı tam şarjlı olarak yanınıza alınız.

Ev Güvenliği ;

Evinizde bulunmayacağınız süre için güvenilir komşularınız varsa seyahat sürenizi ve evde bulunmayacağınızı belirtiniz, ev anahtarınızı bir yakınınıza emanet ediniz ve güvenlik riski görüyorsanız mümkünse çevreden en görünür en büyük camlı odanızın ışığını tasarruflu bir lamba ile sağlayarak seyahatiniz boyunca gece ışık yanmasını sağlayınız. Ayrıca evinizde bulunan nakit para ve ziynet eşyalarını güvenli bir kasa veya yakınınıza teslim ediniz yada banka hesabına yatırınız. Evde Hesap cüzdanları Çek senet gibi değerli evrak ve Kimlik Sürücü Belgesi gibi resmi belge bırakmayınız. Ev içinde araba anahtarı , ofis anahtarı ve yedek anahtar gibi hiçbir anahtar bırakmayınız.

Ev Temizliği , Ev Hazırlıkları ve Dönüş Planı ;

Seyahatinizden önce evinizin genel temizliğini yapınız , yorgun biçimde eve döndüğünüzde temiz bir ev enerjinizi yerine getirecek , dağınık kirli bir ev moralinizi bozacaktır. Buzdolabındaki bozulacak tüm yiyecekleri tüketiniz veya sokak hayvanlarına veriniz. Döndüğünüz gün atıştırmak için ambalajlı birkaç gıda ve birkaç litre su veya çeşitli içecekler bulundurunuz. Döndüğünüz zaman yapmanız gereken önemli konuları not alarak görünür bir noktada bırakınız. Evin su ve doğalgaz vanalarını kapatınız, elektrik sigortalarını ışık ve buzdolabı hariç kapatınız. Tüm elektronik cihazları fişlerinden çekiniz. Elektrik gidip geldiğinde kendiliğinden çalışan bilgisayar gibi cihazları denetleyiniz.

Evcil Hayvanlar ;

Seyahatiniz boyunca evcil hayvanlarınıza sevgi ile bakacak ve onları besleyecek gerekli temizlikleri yapacak kişi ve alternatifini düşününüz, ev anahtarını teslim ediniz ve içecek yiyeceklerini yeterli miktarda taze olarak önceden temin ediniz. Kedi Kumu stoklarınızı kontrol ediniz. Akvaryum vb ekipmanların aktif çalışır durumda kalacak parçalarının temizliğini yapınız ve olası arıza durumunda neler yapılması gerektiğini bakıcı kişiye detayları ile iletiniz. Veterinerinizin iletişim bilgilerini ve adresini iletmeyi unutmayınız.

Yakınlarınızı haberdar ediniz ;

Sehayatiniz ile ilgili aile ve aile dışından arkadaşlarınızı haberdar ediniz , biniş iniş havayolu uçuş numarası ve saatleri , kaldığınız otel ve otel iletişim bilgileri dahil tüm seyahatiniz ile ilgili detayları bilmelerine özen gösteriniz.

Belgeler , Fotokopileri ve Fotoğrafları ;

Seyahatinizde gerekli olacak tüm belge asıllarınızın yanınızda olduğundan ve bagaja koyulmadığından emin olunuz, tercihen üzerinizde veya kabin bagajınızda taşıyınız. Fotokopilerini çekiniz ve aynı çanta içerisinde bulundurmayınız, Ayrıca fotoğraflarını ve taramalarını hazırlayarak eposta hesabınızda ve cep telefonunuz içerisinde bulundurunuz.

Resmi Kurum bilgileri ;

Gittiğiniz ülkedeki Başkonsolosluk , Temsilcilik gibi Türkiye Cumhuriyeti Kamu kurumlarının tamamının adres ve telefonlarını temin ediniz. Olası bir durumda ilgili ülkenin resmi sağlık kuruluşları iletişim bilgileri , polis jandarma iletişim bilgileri gibi bilgileri not ediniz.

Bavul ve Çanta Hazırlığı ;

Yanınıza yalnızca gerekli olan kıyafetlerinizi ve gerekli olan eşyalarınızı alınız , gereksiz ağırlık taşımayınız. Bavul içerisine önemli hiçbirşey koymayınız, Kabin çantanız ve üzerinize önemli şeyleri alınız. Sıvı olmayan ilaçlarınızı kabin çantanıza alınız.

Sağlık Durumu Bilgileri ;

Sağlık durumunuz ile ilgili temel ve önemli bilgileri Türkçe İngilizce ve Mümkünse yerel dilde yazarak üzerinizde bulundurunuz. Bu bilgiler arasında kan grubunuz, geçirdiğiniz ameliyatlar , gördüğünüz tedaviler, devam eden tedaviler, hastalıklarınız , alerjileriniz , Doktorunuzun veya aile hekiminizin iletişim bilgileri , bilinciniz kapalı olursa ulaşılması gereken yakınlarınızın cep telefonları gibi tüm bilgileri anlaşılır şekilde yazınız ve üzerinizde bulundurunuz.

Seyahat Sağlık Sigortası ;

Seyahatinizi kapsayacak biçimde seyahat sağlık sigortası yaptırınız ve poliçenin yanında sağlık durumu bilgileri dökümanınızı da bulundurunuz.

Bilet ve Rezervasyon Konfirmasyonları ;

Tur sözleşmesi , Biletler ve Rezarvasyon konfirmasyonları , ödeme belgeleri gibi tüm belgeleri yanınızda diğer belgeler ile bulundurunuz.

Havaalanı Ulaşımı ;

Havalanına giderken ve dönerken sorun yaşamamak adına hususi aracınızı kullanmayın, Taksi Tranfer Hizmetleri Havaş Havataş ve Metro alternatifleri yada belediye otobüs alternatifleri oldukça yaygındır, zorunlu durumda kendi aracınızla gitmeniz halinde otopark bedelleri hakkında bilgi edininiz.

Yurtdışı çıkış harcı;

Bayram gibi dönemlerde yurtdışı çıkış harcı sırası çok uzun olabilmektedir, yurtdışı çıkış harcı tutar değişikliği olmadıkça harç pulları geçerlidir, seyahatlerinizde kullanmak üzere birkaç tane satınalmanız kolaylık sağlamaktadır. Tur ile gidiyorsanız tur görevlisinden toplu olarak temin etmesini de rica edebilirsiniz.

Nakit Para , Kredi Kartları ;

Seyahatiniz boyunca tüketeceğiniz miktarı yaklaşık hesaplayarak %10 fazlası kadar nakit ilgili ülke parası yada ülkede bozdurulabilir Euro yada dolar türü döviz temin ediniz, ayrıca mümkünse en küçük banknotlar halinde olmasına özen gösteriniz, bozuk para sorunu yaşamamanız adına önemlidir. Kredi kartlarınızın yurtdışı harcamalara açık olmasını sağlayınız ve kullanılabilir limitlerinin farkında olunuz. Güvenliğiniz için en az sayıda kredi kartı üzerinizde taşıyınız ve yalnızca bir tanesini düşük limitli olarak internet üzerinden alışverişe açık biçimde bulundurunuz.

Cep Telefonu Hattı;

Cep telefonunuz için yurtdışı dakika paketlerinden satınalınız ve yurtdışında arandığınızda da ücret ödediğinizi yada paketinizden dakika tükettiğinizi unutmayınız, hatta bazı ülkelerde aldığınız sms ler için bile kullanım ücreti ödediğinizi unutmayınız. Kullandığınız operatörün ilgili ülkede roaming operatör adını öğreniniz ve telefonunuzun ilgili operatör ile bağlantılı olduğundan emin olunuz. Veri kullanımı ücretlendirmesi ile ilgili bilgi sahibi olunuz ve zorunlu olmadığınız durumda internet erişimini kapalı tutunuz.

Felaket Senaryosu ;

Kaybolmanız durumunda kolay dönüş alternatiflerini harita hizmetleri ile internet üzerinden araştırınız. Yerel dilde yardım alabileceğiniz temel cümleleri gerekirse yazılı olarak üzerinizde taşıyınız. Resmi belgelerin kaybı durumunda izlenecek yol ile ilgili araştırma yapınız. Adli olaylara karışmanız durumunda Konsolosluk ile iletişime acil olarak geçmeniz için iletişim bilgilerini edinerek gidiniz.

Çocuklar ve Yaşlılar ;

Seyahat edeceğiniz çocuklarınız ve yaşlılarınız için özel durumlar olabileceğini düşünerek ihtiyaçları , gereklilikleri ve olağanüstü durumları düşünerek olabilecek durumları ve çözümleri kafanızda oluşturunuz.

Gezilecek Yerler , Ulaşım , Tavsiyeler

Gittiğiniz şehirdeki gezilecek yerleri , ulaşım alternatiflerini , yeme içme tavsiyelerini detaylı olarak inceleyerek , neler yapmalıyım , nasıl ulaşmalıyım , nasıl dönmeliyim , masraflarım nelerdir sorularının cevapları hazır biçimde seyahatinize başlayın.

Biraz uzun oldu ama seyahatinizin sorunsuz, eğlenceli ve zahmetine değecek biçimde geçmesi için bu bilgileri dikkatli ve özenli biçimde değerlendirmeniz halinde sorun yaşamadan , mutlu bir seyahat geçireceğinizi düşünüyoruz.

İyi eğlenceler.

İlgili Yazılar