Pasaport almak için çeşitli evrakların sunulması zorunludur, bu evrakları pasaport randevusu aldıktan sonra en hızlı şekilde randevu gün ve saatinizden önce hazırlamanız çok önemlidir, çünki eksik evraklar ile başvurunuz alınamadığı için randevu alma dahil tüm prosedürü en baştan yapmanız gerekli olacaktır, bu da size zaman kaybettirecektir.
Ülkemizde tüm vatandaşlara sunulan pasaport umuma mahsus bordo pasaporttur. Avrupa ve dünya standardına uygun olarak üst kademe kamu görevlileri ve diplomatik görevliler dışında kalan normal vatandaşların aldığı pasaport umuma mahsus bordo pasaporttur ve tüm Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları bordo pasaport alabilirler, yalnızca kanunen pasaport alması yasaklı olan kişiler veya işledikleri suçlar sebebi ile giydikleri hüküm neticesinde pasaport almaktan men edilen kişiler mahkeme kararı uyarınca pasaport sahibi olamazlar. Herhangi bir hukuki engeli olmayan tüm Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları pasaport almak için gerekli evrakları muntazam olarak sunma şartı ile bordo pasaport sahibi olabilirler.
Pasaport almak için gerekli evraklar ve önemli noktalar aşağıda bilgilerinize sunulmuştur;
- Tc Nüfus cüzdanı aslı nın pasaport randevusu esnasında üzerinizde bulunması gerekmektedir, TC no hanesi bulunmayan veya boş olan nüfus cüzdanları kabul edilmemektedir, çok yıpranmış olan , fotoğrafı silikleşmiş yada kötü kullanım sebebi ile aşırı yıpranmış nüfus cüzdanlarının pasaport başvurusunda Emniyet tarafından reddedildiği olabilmektedir, artık çok kolaylaşan nüfus cüzdanı yenilemenizi , şüphe duymanız halinde pasaport başvurunuzdan önce yapmanız menfaatinizedir.
- 2 Adet biyometrik vesikalık fotoğraf, 5 cm x6 cm , arka zemini beyaz, mat ve desensiz kağıda basılmış , biyometrik foroğrafta dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ? sayfasındaki açıklamalara uygun fotoğraflar olmalıdır. Bazı emniyet müdürlüklerinde fotoğraf çekim hizmeti de sunulmaktadır, bu bilgi tam ve güncel değildir, fotoğraflarınızı önceden hazırlayarak gitmenizi öneriyoruz. Artık uluslararası kurallar gereği 0 yaş bebekler yani 1 yaş altındaki bireyler içinde biyometrik fotoğraf gereklidir, küçük yurttaşlarımız hızla büyüdükleri için biyometrik verileri hızla değişmektedir bu sebeple bebeklerin biyometrik fotoğraflarını başvuru haftası çektiriniz ve pasaportlarını 1 yıllık düzenleyiniz.
- Pasaport randevunuz esnasında pasaport için parmak izi niz alınacaktır, elinizde alçı atel vb tıbbı engel bulunuyor ise tedavinizin sonlanmasını takip eden günler için randevu almanızı önermekteyiz, daha sonra parmak izi vermek veya parmak izi vermemek gibi bir seçeneğiniz bulunmamaktadır. Parmak izi başvuru anında alınmakta ve zorunlu bir prosedürdür. Kanuni dayanağı vardır ve hiçkimsenin ayrıcalığı yoktur, yeşil pasaport kırmızı pasaport siyah pasaport ve gri pasaport kullanan 1. derece devlet memurları , diplomatlar ve milletvekilleri dahil herkes pasaport başvurusu esnasında parmak izi vermektedirler. Yalnızca daha önceki pasaport başvurularında parmak izi emniyet tarafından taranmış olan kişiler parmak izi vermezler. Kayıtlı parmak izleri dijital kayıt sisteminde bulunmayan kişilerinde yeniden parmak izi vermesi gerekebilmektedir. El yaralanması , yanma , parmak vb sebepler ile parmak izinizin yenilenmesi gerekli ise bu durumu emniyet yetkilerine ileterek yeniden parmak izi alınmasını talep ediniz.
- 18 yaşından küçükler için 1 ila 5 yıl arası, 18 yaşından büyükler için 1 ila 10 yıl arası pasaport alındığının bilincinde olunuz, daha kısa veya uzun süreli pasaport alımında ısrarcı olmayınız.
- Pasaport cüzdan bedeli nin ilgili banka veznelerinden yatırılması ve en üstteki 1. dekont kopyasının banka gişe memurunca ıslak imzalı olması ve randevu esnasında sunulması.
- Pasaport harç bedeli nin ilglili banka veznelerinden yatırılması ve en üstteki 1. dekont kopyasının banka gişe memurunca ıslak imzalı olması ve randevu esnasında sunulması.
- Önceden sahibi olunan ve elde bulunan tüm pasaportların iadesi zorunludur.
- Eski pasaportlar üzerinde geçerli vize bulunuyorsa bu vizelerin Emniyet görevlilerine eksiksiz olarak bildirilmesi halinde eski pasaportunuz fiziki olarak geçersiz kılındıktan , elektronik veriler silindikten ve sistemde imha kaydı yapıldıktan sonra yeni pasaportunuzun ekine koyulmak üzere alıkonur ve yeni pasaportunuzun eki olarak tarafınıza iade edilir. Eski vizelerinizi kaybetmemek için mutlaka emniyet yetkililerine bu bilgileri eksiksiz olarak veriniz.
Yukarıda belirttiğimiz Pasaport almak için gerekli evraklar listesinde yer alan TC Nüfus cüzdanı aslı , 2 adet biyometrik fotoğraf ve ödeme dekontları ile pasaport randevusu aldığınız gün ve saatte ilgili emniyet müdürlüğüne kesinlikle şahsen yapacağınız başvuruda bir sorun yaşamadan pasaport başvurunuzu yapabileceksiniz.
Düzenlenecek olan pasaportunuz pasaport teslimatı nasıl yapılmaktadır sayfasındaki bilgilendirmelere göre adresinize 7-15 iş günü içerisinde ulaştırılacaktır ve yalnızca size yada başvuru esnasında belirtmiş olacağınız yakınıza teslim edilecektir.