“Havayolu Yolcu ve Bagaj Kuralları” genel olarak Türkiyede ve dünyada uygulanmakta olan ve havayolu kullanarak seyahat edecek tüm kişilerin uyması gerektiği kurallardır, tüm yolcular bu kuralları eksiksiz olarak okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılmaktadır. Biletinizi aldığınız anda tüm bu kuralları kabul etmiş ve eksiksiz olarak uyacağınızı beyan etmiş olursunuz. Sıklıkla seyahat ediyor dahi olsanız bu yazımızı bir kez okumanızı tavsiye ediyoruz.
Yolcu ile ilgili temel kurallar;
- Yolcu seyahat süresince tıbbi yardım görecek ise uçağa kabul edilmez, çok olağanüstü şartlar dışında serum , tıbbi cihaz gibi tedavi edici yada tedaviye yardımcı aparatlar ile seyahat edebilecek yolcular ticari uçuşlara kabul edilmezler. Kalkış noktasındaki sağlık hizmetleri yetersizliği , savaş ve ülke tahliyesi gibi olağanüstü koşullarda resmi otoritenin kararı uyarınca uçuşa kabul edilmesi mümkündür ama olağan şartlarda ağır tıbbi durumdaki yolcular hava ambulansı ile taşınmalıdır.
- Havayollarına göre değişmek ile beraber 7 aydan büyük gebe hanımlar, 6 aydan büyük ikiz üçüz bebek taşıyan anne adayları , riskli gebelik grubundaki anne adayları uçuşlara kabul edilmezler. Bu uygulama havayollarına ve ülke mevzuatlarına göre değişkenlik gösterebilir. Hamileliğinizin başlangıç haftasını ve son durumunu gösterir resmi doktor raporu istenebilir, beyan edilmesi zorunlu olabilir.
- Yeni doğan bebekler hiçbir havayolu tarafından 48 saat olana kadar uçuşa kabul edilmez, birçok şirkette bu uygulama 1 hafta yada 1 ay olarak da uygulanabilir. 7 günlük olmamış bebekler doktor raporu ile bazı havayollarına kabul edilirler.
- Genel olarak tüm havayolları 3 yaşından gün almamış yani 24 ay yada daha küçük kişileri bebek kabul eder ve bebekler için extra koltuk alınması durumu havayollarının uygulamalarına göre değişkenlik gösterir, kimi havayolu bir bebeği bir erişkin ile eşleyebilir , kimi havayolu boş koltuk alınmasını zorunlu kılmaktadır.
- Tüm havayolları bir yetişkinin en çok bir bebeğe refakat edebileceğini zorunlu kılar bir yetiskin birden çok bebek ile uçağa binemez.
- Genel olarka 13 yaşından küçük çocukların yalnız seyahatine izin verilmez yada anne babasının izin yazısı yada refakatçi olması ile izin verilebilir.
- 13 18 yaş arası çocukların yalnız tek uçuşlara çıkmasına müsade edilir ama aktarmalı uçuşlara katılmalarına müsade edilmez.
- Çocukların yalnız uçuşlarında havayollarının farklı uygulamaları vardır, hostes hizmetlerinden ek ücrete tabi refakat yardım hizmetleri alınmasını zorunlu kılabilen havayolları da bulunmaktadır.
- Yurtdışı avrupa amerika gibi vize ve özel pasaport uygulamaları olan ülkeler yeni doğan bebeklerden bile fotoğraf talep edebilmektedir, bebek dahi olsa yolcunun varılacak ülkenin tüm sınır, gümrük vb mevzuatlarına göre ihtiyaç duyacağı resmi belgelerin ve vizenin tam ve geçerli olması gerekmektedir.
- Yolcu Felçli yada vücut uzuvlarından hareketini engelleyecek kol ve bacaklarında kayıp , hareketsizlik , alçı , atel gibi donanımlar bulunan yolcular özel sağlık koşulları uygulamalarına tabi olurlar, durumlarını biletleme esnasında belirterek uçuş yapıp yapamayacaklarını bildirmek ve öğrenmek zorundadırlar.
- Yolcular kabin çantalarında yalnızca hap gibi kapalı ambalajlı ilaçlar bulundurabilirler, sıvı ilaç , şırıngalı ilaç , boş şırınga gibi ilaç sistemleri taşıyan yolcular bu ilacın uçuş yada seyahat yerinde gerekliliğini belirtir raporu bulundurmak zorundadır. Bir kişinin yanında taşıyacağı ilaçların seyahat süresini en çok 3 ay geçebilecek kadar olmasına müsade edilmektedir, çok yüksek miktarda ilaç ilaç kaçakçılığı gibi kanuni inceleme gerektirebilmektedir , bu sebeple yalnızca gerekli ilaçlar gerekli dozlar ile taşınmalıdır.
Yolcu beraberindeki bagaj ve kabin çantası uygulamaları ;
- Yolcular aldıkları bilet esnasında tanımlanan kadar bagaj taşıma hakkına sahiptir, bu hak genel olarak bagaj adeti ve kilosu olarak sınırlandırılmaktadır. Genel olarak kabin içine 1 adet 8 kg geçmeyen 55 40 23 boyutlarından küçük çantaya müsade edilmektedir, plastik poşetler yırtılabildiği için çok dolu ise kabul edilmeme durumu olabilmektedir.
- Valizler ve uçağın bagaj bölümüne verilecek seyahat çantaları düzgün kapanabilen , sivri kenarları olmayan , temiz ve sızıntı yapacak eşyalar barındırmayan çantalar olarak beklenmektedir. Düzgün kapanmayan kırık çantalar kabul edilmemektedir. Havayollarına göre uygulamalar değişkenlik göstermek ile beraber genel olarak en fazla 30 32 kg çantalar kabul edilmekte olup bazı havayolları ekonomik biletlerde bu sınırı 20 25 kiloya düşürmektedir.
- Bazı biletlerde bagaj hakkı bulunmamaktadır, bu tür biletli yolcular bagaj getirirse ek ücret çıkabilir veya bagajı reddedilebilir.
- Aktarmalı uçuşlarda genelde bagajlar aktarma noktalarında yolcuya teslim edilmez, hem güvenlik , hem lojistik ek yük getireceği için uçaklar arası nakil havayolu tarafından yapılır.
- Genel olarak kabin bagajına ek olarak bir adet kadın çantası , laptop , bebek puseti , şemsiye, pardesü kaban gibi kışlık giyim eşyaları kişisel eşya kabul edilir ve çok sayıda olmadıkça müsade edilir ama kabul ediliyor diye çantaya koymayıp üstünüze çok parçalı eşyalar almayınız, uçak koridorlarında elleriniz serbest şekilde seri hareket edebileceğiniz kadar eşya bulundurunuz.
- Kabin bagajı içerisinde en çok adeti 100cc ve 10 adet sıvı ve aerosol yada herhangi sıvı taşınmasına müsade edilir, bu sıvılar 20cm 20cm kilitli şeffaf poşet içerisinde ve tüm kontrol noktalarında çıkarılarak gösterilmek şartı ile kabul edilir.
- Her çeşit ilaç kendi kutusu ve tıbbi raporu ile kabin bagajına alınabilir.
- Bebek mamaları varış noktasına varıncaya kadar geçecek süre ve olası rötarlar dikkate alınarak bir bebeğin en çok 1 günde tüketebileceği kadar olmak sınırı ile kabin bagajına kabul edilirler. Bebek yoksa bebek maması taşınmasına müsade edilmez.
- Sıvı sınırlaması her çeşit su , içecek , krem , deotorant , köpük ve her tür kozmetik, sıvı veya akıcı gıdalar gibi her çeşit katı olmayan nesneyi kapsamaktadır, yani bal veya salça bile sıvı sınırlamasına dahildir.
Vize ve Gümrük Uygulamaları;
- Kişinin varış noktasındaki ülkeye giriş mevzuatına uygunluğu uçuşa binişte kontrol edilmektedir, yani vize gerektiren bir ülkeye gidiliyorsa uçuşa binerken vizenizin bulunup bulunmadığı kontrol edilmektedir.
- Yanınızda taşıdığınız tüm eşyalar ilgili ülkenin gümrük kurallarına göre değerlendirilmektedir, ilgili ülkeye sokulması yasak olan eşyaları taşımanız konusunda sorumluluk sizindir, birçok ülke ülkeye tohum gibi herhangi tarımsal madde sokulmasını yada çıkarılmasını yasaklamaktadır, belirli eşyaların yalnızca 1 adetini kişisel kabul etmektedir, orjinal kutusundaki elektroniklerin yalnızca 1 adetine müsade etmektedir.
- Kişiler üstlerinde taşıdıkları nakit para belirli bir rakamın üzerindeyse bunu beyan etmek ve kimi ülkelerde ülke içinde harcayacaksa vergi ödemek durumunda kalabilmektedir, bu sebeple üzerinizde 10000$ yada 10000€ üstü nakit para bulunduruyorsanız ilgili ülke sınırlamalarına göre hareket ediniz.
- Vizelerin geçerli süreler ile alındığından emin olunuz uçağa biniş anından , geri dönüşte biniş anına kadar süre ve en azından 1 hafta daha çok vizeniz olmasına özen gösteriniz
Diğer konular;
- Yanınızda nüfus cüzdanızı , sürücü belgenizi bulundurunuz ve fotokopilerini çekerek ayrı bagajlar içerisinde bulundurunuz.
- Kıymetli belge , pasaport, nakit para , nüfus cüzdanı , ehliyet , raporlar, biletler, rezervasyon çıktıları , çek senet tapu gibi resmi belgeler gibi kıymetli evrakların tamamını üzerinizde yada kabin bagajınızda bulundurunuz. Uçak altı bagaja resmi , maddi değeri olan eşya koymayınız.
- Gittiğiniz ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti temsilcilikleri ve gerekli olabilecek polis ambulans gibi telefonları yanınıza alınız.
- Bagajlarınızın üzerinde eski seyahatlerinizden kalan bagaj etiketlerini sökünüz.
Yukarıda belirttiğimiz noktalara önem verir ve dikkat ederseniz uçuşlarınızda herhangi bir tatsızlık yaşamaz ve seyahatinizde can sıkıcı durumlar yaşamazsınız.
Ayrıca Sehayat Öncesi Hazırlıklar yazımızı okuyarak eksik listenizi oluşturabilir ve güvenli bir yolculuk hazırlığı yapabilirsiniz.